Strona głównaPozostałePolędwiczki z indyka jako pomysł na obiad

Polędwiczki z indyka jako pomysł na obiad

Mięso z indyka jest jednym z najbardziej delikatnych, jakie można spotkać. Z tego powodu polecane jest dla najmłodszych, ale także dla osób starszych i wybrednych. Mięso takie przeważnie nie powoduje reakcji alergicznych, a dzięki swojej lekkości nie wywołuje też żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jest to także jako świetna baza do wielu wykwintnych potraw z całego świata, a także najbardziej powszechnych i uderzających swoją prostotą domowych dań, które można przygotować samodzielnie, w bardzo krótkim czasie. Jednym z takich pomysłów są polędwiczki.

Łatwość wykonania

Polędwiczki z indyka to łatwe w przygotowaniu danie (bardziej szczegółowe wyjaśnienia znajdziecie państwo na stronie https://wingsofquality.eu/poledwiczki-z-indyka-faszerowane-pietruszkowym-pesto-i-suszonymi-pomidorami/), które nie dość, że elegancko wygląda, na dodatek wyśmienicie smakuje. Jest to dobry pomysł na romantyczną kolację, swobodny obiad z przyjaciółmi czy też kolację dla dziecka. Polędwicę z indyka można podawać w wielu wersjach smakowych. Smakować będzie świetnie zarówno na ostro, jak i wytrawnie, ale też na słodko. Wzbogacić można ją chociażby jabłkami. Przepis na takie polędwiczki jest naprawdę prosty i pozwala wykonać pyszne danie w niecałą godzinę.

Sposób realizacji

Aby danie było udane, należy trzymać się poniższej kolejności: Najpierw myjemy i nacinamy polędwiczki z indyka na całej ich długości, jednak zachowując je w tym czasie jeszcze w całości, nie przecinając na kawałki. Mięso nacieramy przyprawą do drobiu, ziołowym pieprzem i szczyptą soli.

Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne, uprzednio wysmarowane olejem, powinniśmy mieć już w gotowości. Wlewamy do niego 4 łyżki wody, a mięso umieszczamy w naczyniu, co ważne – nacięciami do góry. Jabłka kroimy w półplasterki. W wykonane w polędwiczkach nacięcia wkładamy jabłka, całość z lekka polewamy olejem i umieszczamy naczynie w piekarniku. Nie ma potrzeby obierania jabłek, to właśnie ze skórką zachowają więcej smaku i składników odżywczych, a samo danie nabierze przyjemnych, rumianych kolorów. Mięso pieczemy pół godziny, do 45 minut.

Z mięsa i jabłek powinien wytopić się sos, którym jeszcze podczas pieczenia można polać zarówno mięso, jak i jabłka, by równomiernie się upiekły i w swojej górnej części nie utraciły wilgoci.

Aby danie było pyszne

Małą podpowiedź może stanowić to, że zamiast jabłek do dania można też użyć gruszek lub śliwek. Można też przełożyć mięso serem – to rozwiązanie może być bardzo smaczne dla najmłodszych smakoszy, jest jednak znacznie bardziej kaloryczne, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię. Polędwicę z indyka można również zapiekać z różnego rodzaju warzywami. Na czym jak na czym, ale na zdrowiu nie warto oszczędzać. Zdrowe mięso to gwarancja zdrowego i pełnowartościowego posiłku, zwłaszcza w przypadku dzieci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polecamy